Wysłany: 2009-07-26, 11:14 [Avensis T22] Dziwne zachowanie d4d
Witam jestem posiadaczem avensisa z 2001r. Nurtuje mnie w moim aucie jedna rzecz tz. kiedy przyspieszam i chce zmienic bieg ,wciskam sprzęgło a silnik zostaje na obrotach przez jakieś pól sekundy ( zjawisko wyraźnie widoczne powyżej 2000 obr. ). Czy kto może mi powiedziec w czym jest problem.
[ Dodano: 2009-07-30, 11:43 ]
Witam wszystkich klubowiczów ponownie. Widzę, że mój problem opisałem zbyt ogólnikowo związku z czym brak odpowiedzi. Dokładni chodzi mi o to, że w trakcie dynamicznego przyspieszania chce zmieni bieg jednocześnie puszczam gaz wciskam sprzęgło a silnik zostaje na obrotach przez około 0.5 s wydając przy okazji dźwięk jakbym zostawił nogę na gazie. To mój pierwszy kontakt z d4d , czy to normalne????
Nie jest to normalne zachowanie. Tak nie powinno się dziać w sprawnym aucie. Na pierwszy ogień sprawdziłbym potencjometr położenia pedału gazu.
Pozdrawiam!
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2005
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2009-08-31, 23:54
witam serdecznie.) jestem nowy ,posiadam ave,d4d 2,litry dizel jestem drógim właścicielem mój problem może wydać sie dziwny bo nikt o czymś takim nie pisał to,że stuka na zimnym w serwisach powiedzieli że to normalne ale problem jest kiedy dostanie po,garach, najczęściej przy ostrym wyprzedzaniu lub przy starcie z pod swiateł słychać delikatny stukot ,taki jak by w obracające sie łopatki wentylatora dotykać np.śrubokrętem śrubokręt się ślizga po łopatkach i wydaje taki właśnie klank .już nie mam pomysłu co to może być rozglądałem się już nawet za całym silnikiem prosze o pomoc
Witam z problemem poradziłem sobie metodą prób i błędów. Zmianą techniki operowania gazem oraz przegonienie mojego ave. Pozdro dzięki za zainteresowanie
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2005
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2009-09-10, 13:25
plesser :-> ,dzięki za podpowiedź myśle że w przyszłym tygodniu to zrobie tylko musze się umówić z mechanikiem ,przy jednej wizycie wymienie olej i ustawie lub też sprawdze stan tych że zaworów
Po wizycie u mechanika napiszę jakie rezultaty i czy się coś zmieniło
pozdrawiam i z góry dzięki
mariusfm :->
Witam wszystkich! Mam mały problem - mam nadzieję- kiedy odpalam moją ave łapie jak na trzy gary dopiero po chwili ok 1sekunda załapuje ostatni nie dzieje się to często ale mocno mnie niepokoi obawiam się że to mogą być wtryskiwacze choć mam cichą nadzieję że tylko świeca żarowa pada Jestem laikiem z mechaniki więc to czyste hipotezy Jeśli ktoś wie co to może być będę wdzięczny za pomoc pozdro
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum