Wysłany: 2009-04-20, 20:00 [Avensis T25] szarpie samochodem przy puszczeniu/wcisnieciu
Witam, nie wiem czy w dobrym dziale piszę, ale mam problem ze swoim kombiaczkiem
po puszczeniu lub gwałtownym wciśnięciu pedału przyśpieszenia strasznie szarpie mi samochodem - jest to jednorazowe szarpnięcie przy każdym puszczeniu/wciśnięciu.
Silnik: Inny
Rok: 1993
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2009-04-28, 09:01
Swiete slowa.... kolo - sprzeglo. odpal samochod, na biegu jalowym dotknij delikatnie pedalu sprzegla i powiedz czy sa jakies drgania. nastepnie na hamulcu recznym wlacz bieg i delikatnie opreujac sprzeglem staraj sie doprowadzic do momentu ruszenia ale tak by samochod nie zgasl i odpusc, napisz co sie dzieje. W czasie jazdy jadac na biegu pusc pedal Gazu i dotknij sprzegla. napisz czy czuc wyrazne wibracje....
_________________ Pracownik ASO TOYOTA
leonaleksander7 [Usunięty]
Wysłany: 2009-06-15, 21:12
Witam,
Jestem jeszcze "młody" w Toyotach. Przy jakim przebiegu można się spodziewać wymiany koła dwumasowego ze sprzęgłem???
jak sie zacznie odzywać dwu mas to wtedy trzeba wymienić nie zawsze ze sprzęgłem
co do przebiegu to rożnie bywa u niektórych wcześniej a u niektórych później
_________________ Jeśli Ci pomogłem to klikaj "pomógł" - tak niewiele za tak wiele
Jak umiesz jeździć (czytaj nie szarpiesz i nie mulisz silnika) to przy 180 - 200k nasłuchuj uważnie, jeśli robisz to co napisałem wyżej lub często ruszasz z piskiem to przy 120 nawet może zacząć się odzywać czyli terkotać itp. Ale nie ma reguły sam osobiście znam kolegę co ma 230 tys i dwumasa nie wymieniał a nie pieści samochodu. Na to nie ma reguły, ale przeważnie ok 180tys wytrzymuje
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
[ Dodano: 2009-11-18, 23:51 ] komandos, :?: Swiete slowa.... kolo - sprzeglo. odpal samochod, na biegu jalowym dotknij delikatnie pedalu sprzegla i powiedz czy sa jakies drgania. nastepnie na hamulcu recznym wlacz bieg i delikatnie opreujac sprzeglem staraj sie doprowadzic do momentu ruszenia ale tak by samochod nie zgasl i odpusc, napisz co sie dzieje. W czasie jazdy jadac na biegu pusc pedal Gazu i dotknij sprzegla. napisz czy czuc wyrazne wibracje.... :?:
Ja mam pytanko, bo u mnie też drży! Na postoju delikatnie, zato podczas jazdy po puszczeniu gazu i położeniu lekko nogi na sprzęgło drży bardziej!
Dodatkowe objawy to: sprzęgło trochę twarde i czsami wsteczny ciężko wchodzi.
I jak szybcjej ruszam zmieniając z 1 na2 troszkę jakby szarpał, (albo koła boksowały), ale kontrolka trakcji się nie zapala.
Czy wszystko wporządku z moją dwumasą :?:
Swiete slowa.... kolo - sprzeglo. odpal samochod, na biegu jalowym dotknij delikatnie pedalu sprzegla i powiedz czy sa jakies drgania. nastepnie na hamulcu recznym wlacz bieg i delikatnie opreujac sprzeglem staraj sie doprowadzic do momentu ruszenia ale tak by samochod nie zgasl i odpusc, napisz co sie dzieje. W czasie jazdy jadac na biegu pusc pedal Gazu i dotknij sprzegla. napisz czy czuc wyrazne wibracje....
na biegu jalowym dotknij delikatnie pedalu sprzegla i powiedz czy sa jakies drgania - tak cały czs również podczas jazdy
W czasie jazdy jadac na biegu pusc pedal Gazu i dotknij sprzegla. napisz czy czuc wyrazne wibracje - tak są
nastepnie na hamulcu recznym wlacz bieg i delikatnie opreujac sprzeglem staraj sie doprowadzic do momentu ruszenia ale tak by samochod nie zgasl i odpusc, napisz co sie dzieje - coś podobnego do wywalonej poduszki pod silnikiem
jeszcze mogę dopisać wibrację przy przyspieszaniu na wolnych obrotach to znaczy na początku, jak jadę i puszczam gaz po czym dodam lekko czyć jakby silne uderzenie całego silnika
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum