Wszystko zależy od tego jaki kupisz filtr bo w przypadku zamienników z tego co zauważyłem są różne rozmiary (zewnętrzne). Akurat wczoraj wymieniałem olej. Przed spuszczeniem na miarce miałem poziom bliski "min", zeszło mi z silnika trochę ponad 5L (tylne koła stały jakieś 3 cm niżej niż przód). Nowy filtr gabarytowo był większy od starego. Wlałem najpierw 5L i poziom miałem jakieś 0.5 cm poniżej "min" po wlaniu 6L mam poziom oleju na wysokości 2/3 miarki.
podłącze się pod temat. Przy przebiegu 135 tys km jaki olej polecacie marka, klasa lepkości bo nie moge odszukać jaki był wcześniej zalany. Silnik d4d 126 km
ps z tego co wyczytałem potrzeba go około 6 litrów przy wymianie razem z filtrem tak? ile dokładnie?
Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Inne Pomógł: 16 razy Dołączył: 14 Sty 2011 Posty: 380 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-01-14, 14:32
na filtrze oryginalnym wchodzi max. 5,7l. w innym przypadku przelewacie , bagnet po wyciągnięciu wskazuje prawidłowy stan tylko od strony silnika, od strony chłodnicy poziom jest nieprawidłowy.
a na nie oryginalnym filtrze to ile wchodzi jak na oryginale 5.7
_________________ Jeśli Ci pomogłem to klikaj "pomógł" - tak niewiele za tak wiele
stooowa [Usunięty]
Wysłany: 2011-01-16, 22:04
w serwisie toyota powiedzieli ze wchodzi 6 litrów przy zmianie oleju wraz z filtrem zalecają olej Castrol slx 5w30 na alledrogo można go kupić za 22 zł litr pozdrawiam
Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Inne Pomógł: 16 razy Dołączył: 14 Sty 2011 Posty: 380 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-01-17, 06:06
stooowa napisał/a:
... zalecają olej Castrol slx 5w30 na alledrogo można go kupić za 22 zł litr pozdrawiam
zalecają bo mają podpisaną umowę z castrolem. ja osobiście odradzam stosowania castrola (w każdej postaci: magnatec, itp...) w silnikach toyoty. swego czasu jeden z produktów tej marki zaklejał pierścienie i toyota musiała shortbloki wymieniać już lepiej lać oryginalny toyotowski -> tzn. chevron (texaco) bo taki jest w bańce.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum