Wysłany: 2010-12-15, 18:00 [Avensis T25] Bicie w tylnym kole???
Witam,
dziś wracałem z Zakopca i zauważyłem że w tylnym lewym kole mam bicie, jakby coś ocierało o tarcze.
Nie do końca umiem to opisać ale częstotliwość bicia narasta wraz z szybkością auta.
Jak go puszczałem z górki na luzie jakby coś ocierało, nie wiem czy to możliwe żeby klocek hamulcowy do końca nie odbijał?
Jest to dość głośne, czy ktoś z was miał może podobne doświadczenia?
Dodam jeszcze tylko że mam chyba tarcze też do przetoczenia bo przenoszą wibracje na kierownice.
Odp MIchas:
Opony i koła niedawno zmianiane także sprowdzone i wyważone. Pozdro
_________________ Toyota Avensis 2005 2.2 D-4D Wagon - Sol
Opona do sprawdzenia, kolo do wywazenia, lozysko sprawdzic, klocki sprawdzic oraz zacisk czy czasem nie zablokowal tarczy, tarcza moze byc wykrzywiona (w co watpie).
_________________ Zycie bez wiedzy jest smiercia...
Odgłos tekie iby, iby, iby,...
Im wolniej tym głośniej, słychać także na prostej drodze.
Dodam tylko, że auto było lekko przytate lewą stroną jak go kupowałem i już sam nie wiem czy półoś może być lekko zcentrowana. Może coś tam zostało właśnie lekko scentrowane.
Ostara zagwosta bo nie chciałbym ukręcić półosi i chyba wizyta na diagnostyce
Już sam nie wiem o tym też myślałem. Na sto procent tarcza jest do przetoczenia lub wymiany bo czuć wibracje jak hamuje. Zastanawiałem się też na tym że może coś się dostało między klocek a tarcze i stąd ta reakcja. Ale przejechałem już ok 300km i wydaje mi się że gdyby tak było to powinno się już wytrzeć
[ Dodano: 2010-12-17, 07:06 ]
Już wiadomo.
Wczoraj byłem na diagnostyce żeby przegląd podbić i z "panem kaziem" doszliśmy co to za bicie.
Okazało się że przyczyną jest luz na piaście lub też wysypało się łożysko.
W każdym bądź razie lewe tylne koło odchyla się od piony jak się podniesie auto.
Pytałem znajomego mechaniora i nic poważnego nie powinno się stać jak się z tym jeździ ale bicie jest dość uciążliwe także po niedzieli stawiam autko na wymianę i zobaczymy.
I od razu mam pytanko do kolegów, czy w T25 D-4D z 2005 r. łożysko tylne trzeba wymieniać razem z piastą czy nie ma problemu aby i jedno i drugie wymieniać niezależnie?? Bo jak będe musiał wymieniać razem to dość droga inprazka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum