Wysłany: 2010-11-30, 13:58 [Avensis T25] Różne dźwięki pracy silnika
Witam,
Ponieważ od niedawna jestem posiadaczem Avki, co więcej to jest mój pierwszy diesel (2.2 D-4D), z uwagą wsłuchuję się w pracę silnika. Zwróciłem uwagę na charakterystyczny odgłos tej pracy w zakresie 1200-1600 obrotów zwłaszcza teraz kiedy ze względu na pogodę większe są korki i często z takimi właśnie obrotami jeżdżę na I czy II biegu. Odgłos ten przypomina takie basowe buczenie zwłaszcza przy hamowaniu silnikiem, choć przy stałej jeździe z takimi obrotami też występuje. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy to są normalne odgłosy a jeśli nie to czym mogą być spowodowane?
OK, zobaczę czy dam radę coś znaleźć przy filtrze powietrza. Nie rozumiem tylko dlaczego to tylko w tym zakresie obrotów występuje, na chłopski rozum w takim przypadku powinno chyba wzrastać wraz z obrotami a tak nie jest.
Nie wiem też czy dobrze opisałem ten dźwięk, to coś jak uszkodzony tłumik tyle że dużo cichsze i ewidentnie dochodzące z lewej strony silnika a nie z tyłu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum