Wysłany: 2010-11-04, 08:17 [Avensis T25] Resetowania średniego spalania w czasie jazdy
Cześć
Problem dostyczy wskazania średniego spalania komputera.
Co najmniej 2 dziwne objawy:
1) w czasie jazdy wskazanie potrafi się zresetować - tzn. pojawiają się kreski poziome i zaczyna odliczanie od nowa (powiedzmy od 30 l/100km,
2) po włączeniu zapłonu, na postoju, wskazanie rośnie sukcesywnie co 10s; dzisiaj po dłuższym postoju doszedł do 92l/100km, a po chwili reset do kresek i tak został.
Pozostałe wskazania są prawidłowe, czyli dystans, zasięg.
Np. dzisiaj zaparkowałem na chwilę samochód ze wskazaniem 9,9l, po 15 minutach ruszyłem ponownie, wskazanie przeskoczyło na 15l.
Na postoju też liczy (np. jest 9,1 po minucie 9,2 itd.. ale może tak ma być) Reset odbył się na spalaniu średnim, niestety jak widać dzieje się co jakiś czas.
Cześć, u mnie jest tak, że samo z siebie spalanie się nie resetuje. Zazwyczaj po tankowaniu.
Aczkolwiek co jakiś czas średnie spalanie wariuje, pokazując jakieś niesłychanie duże wartości.
Ps. tak z ciekawości - jaką masz wersję wyposażenia ? masz podświetlane przyciski na kierownicy ?
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2006
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2012-08-13, 16:41
dzisiaj mi też komputer zresetował średnie spalanie; po przejechaniu w 1,5 tyg. około 250 km zaczął oblicząć od nowa. Ktoś wie, co się zepsuło?
lutek [Usunięty]
Wysłany: 2012-08-13, 17:06
nic się nie zepsuło....np. u mnie po jezdzie w trasie spalanie jest takie i takie....zacznę jezdzić po mieście to po jakichś 2 dniach reset i liczy od nowa
To nie kwestia zmiany "stylu" jazdy tylko dziurawych dróg w mieście Jak wjedziesz w jakąś większą dziurę czy szybko przejedziesz przez próg zwalniający i paliwo w baku się konkretnie zamiesza to twoja Toyota "myśli", że jej dolałeś i się resetuje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum