Witam szukałem czy niem podobnych tematów i nic nie znalazłem.
Mam mały problem z ogrzewaniem kabiny, mianowicie jakiś czas temu zauważyłem, że jest różnica temperatury od strony pasażera i od strony kierowcy po mimo tej samej temperatury na klima troniku ostatnio w ogóle nie nadmuchiwał ciepłego powietrza. Stan płynów sprawdzałem jest w normie. Padał mi akumulator który wymieniłem i problem nadal jest.
Witam mam to samo lewa strona mi grzeje a prawa tylko lekko myślicie że może być zapowietzrony doprawdy zbiorniczek wyrównawczy był pusty dolałem teraz płynu ale nic dalej to samo
a czy Ktoś może mi podpowiedzieć jak się odpowietrza to?
[ Dodano: 2010-12-07, 10:37 ]
pa paru wizytach u mechanika doszedłem do ładu z moim ogrzewaniem całkiem przypadkowo. winny był termostat. Składa się on z 2 cześć. po jego wymianie na razie nie zauważyłem opisywanego wcześniej problemu
Witam , mam taki sam problem z ogrzewaniem jak ty,wszystko sprawdzalem (oprocz termostatu)i nadal nie wiem co jest grane.Po przeczytaniu twojego postu musze wybrac sie do mechanika w celu sprawdzenia termostatu,mam nadzieje ze po wymianie bedzie wszystko oki.
witaj mam pytanie odnosnie tego termostatu
bo z tego co widze to dziala mi termostat,ale ogrzewanie nie dziala mi na polowie auta
napisz jak bylo z twoim termostatem
czy dzialal normalnie
nie pzregrzewal sie silnik
itp
z silnikiem wszystko było ok po czasie nie dogrzewał wody i go wymieniłem i problem z grzaniem połowy kabiny znikł. Budowa termostatu jest dziwna bo skłąda się on jakby z 2 większy i mniejszy.
jedz do mechanika on wymieni. ja tak zrobiłem. z tego co wiem jest ciężki dostęp do termostatu znajduję się blisko bagnetu oleju po lewej stronie tak nieco schowany.
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2007
Nadwozie: Wagon Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Mar 2011 Posty: 198 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-09-28, 10:01
livemedkarollo napisał/a:
jedz do mechanika on wymieni. ja tak zrobiłem. z tego co wiem jest ciężki dostęp do termostatu znajduję się blisko bagnetu oleju po lewej stronie tak nieco schowany.
Jeśli auto posiada klimatyzację dwustrefową, najpierw sprawdziłbym poprawność pracy t. zw. damperów (mieszaczy powietrza), gdyż to właśnie one odpowiadają za właściwą temperaturę nawiewu, dopiero potem termostat...
Wszystko tu:
http://www.avensisklub.pl/topics17/2816.htm
no tak tylko u mnie jest odwrotnie przy ogrzewaniu po czasie dopiero dmuchało zimne powietrze. wymieniłem termostat i przeszło do tej pory bo znowu to samo się dzieje i chyba będę musiał go wymienić ale tez będę miał na uwadze te mieszacze powietrza
Witam serdecznie. Miałem taki problem że mimo ze silnik był gorący na biegu jałowym nie dmuchał ciepłym powietrzem gdy ustawiłem grzanie. Podczas jazdy problem nie występował. Wymieniłem termostat wraz nowym płynem chłodniczym i pomogło. Teraz "legancko" grzeje nawet na postoju. Pytanie moje do was jest takie. Mechanik (znajomy) za części i robociznę krzyknął 320 zł, czy to dużo waszym zdaniem? Toyota Avensis t25 1.8 PB+LPG 2005r. Pozdrawiam Tomek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum