Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2010
Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2012-03-20, 12:03 [Avensis T27] Avensis 2010 ściąga w lewo albo w prawo zależn
podczas jazdy ściąga w lewo albo w prawo zależnie od tego, w którą stronę zostawiłem skręcone koła na parkingu... efekt zalezy od czasu pozostawienia skreconych kol (im dluzej, tym bardziej sciaga, jak zostawie skręcone w drugą strone to efekt się niweluje). Sprawdzalem kilka razy z rzedu zostawiajac na noc raz skrecone w lewo, raz w prawo - za kazdym razem pozniej podczas jazdy sciago dokladnie w te sama strone. Geometria tip-top sprawdzana juz chyba ze 4 razy. Efekt powtarzalny, ASO tez potwierdza, ze jest wlasnie tak jak piszę. Jak się pilnuję i zostawiam z prostymi kołami to jeżdzi dobrze - prosto i nie sciaga. Sciaganie potrafi byc dosc silne (przy wolnym toczeniu potrafi skrecic kierownice nawet o 30stopni, nie trzeba przyspieszac zeby to zaobserwowac)
Wczesniej bylo robione zawieszenie lewy-przód po kolizji (oczywiscie w ASO)...
Ktos juz mial taki problem? ASO twierdzi, ze nie maja pojecia co sie dzieje, chca pisac reklamacje do Toyoty, tamci na razie pytaja czy byla zrobiona kalibracja punktu zero (cokolwiek to jest)...
Jakies pomysly co to moze byc?
U mnie ściąga w prawo i to pomimo dwukrotnego ustawiania zbieżności. Trzecie sprawdzenie pokazało, że jest wszystko ok! a nadal ściąga. W ASO karzą czekać na rozwój sytuacji w Toyota Poland. Koła letnie wyważone 1 maja 2012. Sprawdziłem jadąc oplem i nie ściąga tak, że odpada kwestia drogi. Uszkodziły mi się również dwie poduszki przednich siedzeń, kierowcy wymieniona na początku czerwca.
mnie uczyli, że w samochodach z wspomaganiem należy zostawiać wyprostowane koła bo potem właśnie może ściągać, jest to podobno związane z uszkodzeniem w układzie wspomagania i to podobno się będzie nasilać wraz z powiększającym się uszkodzeniem, ale nie jestem mechanikiem więcej nie pomogę, ja zostawiam zawsze koła prosto
Nie gaśnie kontrolka poduszek, czerwona z lewej strony(T27). Jestem już po wymianie drugiej na gwarancji. Podobno jest to częsty przypadek w T27. Oby nie uszkodziła się komuś po gwarancji.
Czy ktos juz moze ustalil co jest przyczyna sciagania w prawo w Avensis T27? Jesli tak to prosze o informacje. Posiadam taki samochod i tez mi sciagaw prawo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum