Nadchodzi okres jesienno-zimowy i w związku z tym zastanawiam się po woli jakie opony wybrać na zimę.
Myślę nad Dębica Frigo 2, cenowo wypadają bardzo dobrze a jakość...hmm... w poprzednim aucie Astra od nowości jeździłem na Dębicy, wyjeździłem 3komplety i żadnych problemów.
Podobno Frigo 2 to już nie to samo co poprzednia Frigo 1...
do tej pory jeździłem na Barumach, w tamtym roku przesiadłem się na Dunlopa (model SP Winter Response) - niebo a ziemia, całkiem inna jazda, inny samochód - opona o rozmiarze 175/65/14 (dodam, że letnie też Dunlop) także jestem mega zadowolony z nich, w tym roku będzie prawdopodobnie też Dunlopa do Avki, ale model 3D (cena ok 400zł/szt), ale można znaleźć za ok 300zł też nowe, więc moim zdaniem nie ma co oszczędzać na oponach tym bardziej do takiego auta jak Toyota
tu znalazłem najtaniej - http://allegro.pl/show_item.php?item=733999816
Panowie ależ mi oczy wyszły jak czytam, że montujecie Dębice,albo Baruma do ayta tej klasy. Ja w życiu nie zamontuje Dębicy (raz miałem i po 3 miesiącach druty wylazły).
Zobacz sobie an jakiejś stronie jak one wypadają z parametrami w porównaniu do innej opony zagranicznej np wspomnianego Nokiana WR. Jak porównasz to będziesz wiedział czego nie powinno się kupować Dębicy
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
goldengate, kup Nokian WR, nie G2
G2 idą w kierunku wielosezonu. Nie są już stricte zimówkami.
Potwierdziłem to u znajomego mającego sklep z nowymi oponami i siedzącego w branży ładnych kilka lat.
_________________ Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Avensisklub.PL. Ps: Polecam: iParts.pl
nokian WR to już prawie nigdzie nie jest do dostania, jest to stary model opony i pewnie dlatego.
Znalazłem jeszcze innego nokiana, nowość na sezon 2009/2010 - nokian W+
nokian WR to już prawie nigdzie nie jest do dostania, jest to stary model opony i pewnie dlatego.
No właśnie, a szkoda.
Mi udało się jeszcze kupić - nowe ( nie mają roku leżakowania ) w dobrej cenie. ~1400 zł za komplet z dowozem, fakturą.
Masz tu numer GG, kliknij jak będzie dostępny 1157494.
To ten wspomniany człowiek. Zapytaj się go czy jeszcze ma. Powołaj się na Andrzeja z klubów Avensis, Audi80, Audi A6, Audi A8.
Właśnie przeglądam instrukcję od ave i oryginalnie opony to 205/55 R16 91V.
Czy w związku z tym opona 91H nie będzie odpowiednią oponą ??
91 - oznacza nośność, czyli max dopuszczalne obciązenie
T, H czy V to już index prędkości i na zimę nawet 91T (190kmh/) lub 91H (210km/h) da radę jeśli nie będziesz przekraczał tych prędkości
goldengate napisał/a:
Zatem ponawiam pytanie - zastanawiam się nad:
Nokian WRG2
Pirelli SottoZero
Goodyear UG PERFORMANCE
Co polecacie ??
- Dunlop Winter Sport 3D
- Goodyear Ultra Grip 7+
- Continental TS 830
ściąga opony z niemiec - nówki (rok produkcji 2009!!!) z gwarancją, po ok 100zł/szt taniej niż na opony.com, mam do niego 100km więc przejadę się osobiście
Pieter, gdzie Ty widzisz nowe nie używane opoy u niego za 100 zł? Nie widzę.
nie po 100zł tylko napisałem, że o 100zł taniej niż np. na opon.com.pl
np. dunlop winter 3d 205/55/16 na opon.com.pl ponad 400zł u niego 300zł rocznik 2009 z pełną gwarancją!!!
goldengate, uparłeś się. Są nowe na Allegro WR.
One mają kilka miesięcy leżakowania, to zupełnie nic oponie nie robi. Ale jak tam stryjenka sobie życzy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum