Wysłany: 2010-12-28, 19:17 [Avensis T25] Obroty silnika po właczeniu ogrzewania
Witam wszystkich,
proszę o informację dotyczącą obrotów silnika po włączeniu ogrzewania. Po włączeniu ogrzewania obroty silnika wzrastają do 1200, a po wyłączeniu lub po nagrzaniu silnika obroty spadają do 800. Proszę o informację czy to jest normalne?
Typ: Avensis T25
Silnik: Inny
Rok: 2003
Nadwozie: Liftback
Wysłany: 2010-12-29, 09:14
Jest to dziwne ale normalne.
W t25 jak weźmiesz ogrzewanie na maxa to w układzie włącza się dodatkowa świeca (podobno) która ma za zadanie ogrzewać powietrze lecące do kabiny. Jak załącza się świeca jest większy pobór prądu i żeby to zrekompensować silnik podnosi obroty.
Jakoś tak to podobno działa. Ja się tego trzymam
w T25 po lewej stronie kierownicy, za nią jest też przycisk, który przyspiesza nagrzewanie się wnętrza samochodu, szczerze mówiąc nie wiem czy to do końca działa, bo przez 5 lat użytkowania jakoś znacząco nie przyspieszyło to nagrzania się samochodu
w T25 po lewej stronie kierownicy, za nią jest też przycisk, który przyspiesza nagrzewanie się wnętrza samochodu, szczerze mówiąc nie wiem czy to do końca działa, bo przez 5 lat użytkowania jakoś znacząco nie przyspieszyło to nagrzania się samochodu
zależy od wersji samochodu
lutek [Usunięty]
Wysłany: 2010-12-30, 11:57
Od wersji samochodu i od rodzaju paliwa......benzyny tego nie mają.
Witam
Podobny temat był już na forum
Podobno w Ave to jest normalne - bynajmnie u mnie jest podobnie tym ze obroty mam na 1.1 tyś
Silnik wchodzi na wyższe obroty aby szybciej się dogrzać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum